Bezpecz. BHP, BHP, różne BHP

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Bezpieczeństwo i zdrowie w
pracy dotyczą każdego z nas
Korzystne dla ciebie
Najważniejsze aspekty oceny
ryzyka zawodowego
Korzystne dla irmy
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
Bezpieczeństwo i zdrowie w
pracy dotyczą każdego z nas
Korzystne dla ciebie
Korzystne dla irmy
 N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
Spis treści
CZĘŚĆ I: INFORMACJE OGÓLNE
CZĘŚĆ III: LISTY KONTROLNE DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ NA STANOWISKACH PRACY Z
PRZYKŁADAMI DZIAŁAŃ PREWENCYJNYCH
Co to jest zagrożenie? Co to jest ryzyko zawodowe?
4
Dlaczego należy oceniać ryzyko zawodowe?
4
Lista kontrolna nr : Nierówne lub śliskie powierzchnie
Jak oceniać ryzyko zawodowe?
4
Lista kontrolna nr : Przemieszczające się środki transportu
4
Jak korzystać z poradnika?
5
Lista kontrolna nr : Ruchome części maszyn
5
Lista kontrolna nr 4: Prąd elektryczny
7
CZĘŚĆ II: OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO – PODSTAWY
Lista kontrolna nr 5: Pożar
8
Krok : Jakie informacje są niezbędne do przeprowadzenia
oceny ryzyka zawodowego?
Lista kontrolna nr 6: Wybuch
0
6
Lista kontrolna nr 7: Czynniki chemiczne
Jak zbierać informacje?
6
Lista kontrolna nr 8: Hałas
4
Krok : Jak identyikować zagrożenia?
7
Lista kontrolna nr 9: Drgania mechaniczne
5
LISTA KONTROLNA
8
Lista kontrolna nr 0: Oświetlenie
6
Krok : Jak oszacować ryzyko zawodowe związane
ze zidentyikowanymi zagrożeniami?
Lista kontrolna nr : Stres w pracy
8
9
Krok 4: Jak zaplanować działania eliminujące lub
ograniczające ryzyko zawodowe?
0
CZĘŚĆ IV: LISTY KONTROLNE DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ Z PRZYKŁADAMI DZIAŁAŃ
PREWENCYJNYCH DLA WYBRANYCH RODZAJÓW PRAC
Krok 5: Jak udokumentować ocenę ryzyka zawodowego?
0
Praca biurowa
Budownictwo
6
KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO
Przemysł spożywczy
9
Obróbka drewna
4
Mechanika pojazdowa
44
Rolnictwo
47
Małe kopalnie odkrywkowe
5
Szczegółowe listy problemów, uwzględniające obszar działania przedsiębiorstw
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
CZĘŚĆ I: INfORMAC JE OGólNE
PORADNIK POMOŻE CI PRZEPROWADZIĆ OCENĘ RYZ YKA
ZAWODOWEGO ORA Z UDOKUMENTOWAĆ JEGO WYNIKI
C
o to jest zagrożenie?
Co to jest ryzyko zawodowe?
D
laczego należy oceniać
ryzyko zawodowe?
J
ak korzystać
z poradnika?
Zagrożeniem w środowisku pracy jest każdy czynnik i/lub
sytuacja, które mogą spowodować wypadek lub chorobę.
Każde zagrożenie może mieć negatywny wpływ na ludzi,
a także powodować utratę mienia (np. zniszczenie maszyn),
zanieczyszczenie środowiska naturalnego itp.
Poprzez ryzyko zawodowe rozumie się prawdopodobieństwo
wystapienia niepożądanych zdarzeń, związanych
z wykonywaną pracą, powodujących straty, w szczególności
wystapienie u pracowników niekorzystnych skutków
zdrowotnych w wyniku zagrożeń zawodowych, występujących
w środowisku pracy lub sposobu wykonywania pracy.
Ryzyko zawodowe określa więc prawdopodobieństwo, z jakim ktoś
może zostać poszkodowany w związku z zagrożeniem występują-
cym w miejscu pracy, oraz ciężkość doznanego urazu lub choroby.
Podstawowym celem oceny ryzyka zawodowego jest
zapewnienie pracownikom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
Ocena ryzyka zawodowego pomaga ograniczyć negatywne
skutki oddziaływania zagrożeń na ludzi i środowisko
w związku z wykonywaną pracą. Przyczynia się również
do podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstwa i jego
prawidłowego funkcjonowania.
Zgodnie z przepisami prawa każdy pracodawca jest
zobowiązany przeprowadzać ocenę ryzyka zawodowego
oraz informować o nim pracowników.
KROK 1
J a k i e i n fo r m a c j e s ą
n i e z b ę d n e d o p r ze -
p r owa d z e n i a o c e ny
r y z y k a z awo d owe g o ?
Jak zbierać informacje?
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 1
J a k i d e n t y f i kowa ć
z a g r o że n i a ?
KROK 2
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 2
CZĘŚĆ III
J
ak oceniać ryzyko zawodowe?
Jak ocenić r yz yko
zawodowe z wiązane
ze zidentyfikowanymi
zagrożeniami?
CZĘŚĆ IV
Ocenę ryzyka zawodowego można przeprowadzić w pięciu następujących krokach:
KROK 3
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 3
KROK 1 Z b i e r a n i e i n fo r m a c j i
J a k z a p l a n owa ć
d z i a ł a n i a o g r a n i c z a -
j ą c e l u b e l i m i n u j ą c e
r y z y ko z awo d owe ?
KROK 2 I d e n t y f i k a c j a z a g r o że ń
KROK 4
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 4
KROK 3 O c e n a r y z y k a z awo d owe g o
z w i ą z a n e g o z z a g r o że n i a m i
(oszacowanie prawdopodobieństwa i ciężkości następstw
zagrożeń oraz decydowanie, czy ryzyko jest dopuszczalne)
KROK 5
J a k u d o k u m e n t owa ć
o c e n ę r y z y k a
z awo d owe g o ?
CZĘŚĆ II
KROK 5
ZOBACZ
KROK 4 P l a n owa n i e d z i a ł a ń e l i m i n u -
j ą c yc h l u b o g r a n i c z a j ą c yc h
r y z y ko z awo d owe
4
KROK 5 D o k u m e n t owa n i e o c e ny
r y z y k a z awo d owe g o
5
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
CZĘŚĆ II: OCENA RYZ YKA ZAWODOWEGO – PODSTAWY
K R O K 1
K R O K 2
J
akie informacje są niezbędne do
przeprowadzenia oceny ryzyka zawodowego?
J
ak zbierać
informacje?
J
ak identyikować
zagrożenia?
Do oceny ryzyka zawodowego wykorzystuje się informacje
dotyczące w szczególności:

lokalizacji stanowiska pracy i/lub realizowanych na nim
zadań,

osób pracujących na stanowisku, ze szczególnym
uwzględnieniem tych, które mogą być szczególnie podatne
na oddziaływanie zagrożeń, np. kobiet w ciąży, młodocianych
lub osób niepełnosprawnych. Należy również pamiętać o pra-
cownikach niepełnoetatowych, podwykonawcach, osobach
odwiedzających przedsiębiorstwo oraz pracownikach
zatrudnionych poza siedzibą przedsiębiorstwa (kierowcy,
przedstawiciele handlowi itp.),

stosowanych środków pracy, materiałów i wykonywanych
operacji technologicznych,

wykonywanych czynności oraz sposobu i czasu ich wykony-
wania przez pracujące na stanowisku osoby,

zagrożeń, które już zostały zidentyikowane, i ich źródeł,

możliwych skutków występujących zagrożeń,

stosowanych środków ochronnych,

wypadków, chorób zawodowych oraz wszystkich innych
niepożądanych zdarzeń związanych z warunkami pracy,

wymagań przepisów prawnych i norm, odnoszących się do
analizowanego stanowiska.
Źródłem informacji mogą być przede wszystkim:

dane techniczne o stosowanych na stanowisku maszynach
i urządzeniach,

dokumentacja techniczno-ruchowa i instrukcje
stanowiskowe,

wyniki pomiarów czynników szkodliwych i/lub
niebezpiecznych, a także uciążliwych, występujących
na stanowisku pracy,

dokumentacja dotycząca wypadków przy pracy i chorób
zawodowych,

karty charakterystyk substancji chemicznych itp.

przepisy prawne i normy techniczne,

literatura naukowo-techniczna,
Aby zidentyikować zagrożenia na stanowisku pracy, posłuż się
LISTĄ KONTROLNĄ ZAGROŻEŃ z części II i:

jeśli jesteś pewien, że dane zagrożenie występuje
na stanowisku pracy, zaznacz „TAK”

jeśli jesteś pewien, że dane zagrożenie nie występuje
na stanowisku pracy, zaznacz „NIE”

jeśli nie jesteś pewien, czy dane zagrożenie występuje
na stanowisku pracy:
przejdź do LIST KONTROLNYCH DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ
wskazanych w kolumnie 5 LISTY

jeżeli w kolumnie 5 LISTY nie odnalazłeś odsyłaczy do LIST
KONTROLNYCH DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ, poszukaj
informacji na temat interesujących Cię zagrożeń na stronach
Europejskiej Agencji (http.//hwi.osha.europa.eu) Bezpieczeń-
stwa i Zdrowia w Pracy oraz na stronach krajowych instytucji
zajmujących się problematyką bhp. Możesz również zwrócić
się o pomoc do konsultanta ds. bezpieczeństwa i higieny
pracy.
W dalszej części poradnika znajdziesz również listy kontrolne
przygotowane dla wybranych sektorów i prac. Są to:

praca biurowa

budownictwo

mechanika pojazdowa

przemysł spożywczy

obróbka drewna

rolnictwo

małe kopalnie odkrywkowe
Jeżeli prowadzisz jedną z wymienionych form działalności,
wykorzystaj te listy. Są zamieszczone w CZĘŚCI IV poradnika.
Cennym źródłem informacji mogą być również:

obserwacje środowiska pracy,

obserwacje zadań wykonywanych na stanowisku pracy,

obserwacje zadań wykonywanych poza stanowiskiem pracy,

wywiady z pracownikami,

obserwacje czynników zewnętrznych, które mogą
wpłynąć na stanowisko pracy (np. prace wykonywane
przez pracowników na innych stanowiskach, czynniki
atmosferyczne).
Dodatkowe informacje na temat zagrożeń znajdziesz między
innymi na stronach:

Centralnego Instytutu Ochrony Pracy – Państwowego

PAMIĘTA J, ŻE PRACOWNIC Y POWINNI
BYĆ W JAK NA JSZERSZ YM STOPNIU
WłąCZENI W DZIAłANIA ZWIą ZANE
Z OCENą RYZ YKA ZAWODOWEGO.
6
7
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • milosnikstop.keep.pl
  •