Bezpecz. BHP, BHP, różne BHP
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Bezpieczeństwo i zdrowie w
pracy dotyczą każdego z nas
Korzystne dla ciebie
Najważniejsze aspekty oceny
ryzyka zawodowego
Korzystne dla irmy
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
Bezpieczeństwo i zdrowie w
pracy dotyczą każdego z nas
Korzystne dla ciebie
Korzystne dla irmy
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
Spis treści
CZĘŚĆ I: INFORMACJE OGÓLNE
CZĘŚĆ III: LISTY KONTROLNE DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ NA STANOWISKACH PRACY Z
PRZYKŁADAMI DZIAŁAŃ PREWENCYJNYCH
Co to jest zagrożenie? Co to jest ryzyko zawodowe?
4
Dlaczego należy oceniać ryzyko zawodowe?
4
Lista kontrolna nr : Nierówne lub śliskie powierzchnie
Jak oceniać ryzyko zawodowe?
4
Lista kontrolna nr : Przemieszczające się środki transportu
4
Jak korzystać z poradnika?
5
Lista kontrolna nr : Ruchome części maszyn
5
Lista kontrolna nr 4: Prąd elektryczny
7
CZĘŚĆ II: OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO – PODSTAWY
Lista kontrolna nr 5: Pożar
8
Krok : Jakie informacje są niezbędne do przeprowadzenia
oceny ryzyka zawodowego?
Lista kontrolna nr 6: Wybuch
0
6
Lista kontrolna nr 7: Czynniki chemiczne
Jak zbierać informacje?
6
Lista kontrolna nr 8: Hałas
4
Krok : Jak identyikować zagrożenia?
7
Lista kontrolna nr 9: Drgania mechaniczne
5
LISTA KONTROLNA
8
Lista kontrolna nr 0: Oświetlenie
6
Krok : Jak oszacować ryzyko zawodowe związane
ze zidentyikowanymi zagrożeniami?
Lista kontrolna nr : Stres w pracy
8
9
Krok 4: Jak zaplanować działania eliminujące lub
ograniczające ryzyko zawodowe?
0
CZĘŚĆ IV: LISTY KONTROLNE DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ Z PRZYKŁADAMI DZIAŁAŃ
PREWENCYJNYCH DLA WYBRANYCH RODZAJÓW PRAC
Krok 5: Jak udokumentować ocenę ryzyka zawodowego?
0
Praca biurowa
Budownictwo
6
KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO
Przemysł spożywczy
9
Obróbka drewna
4
Mechanika pojazdowa
44
Rolnictwo
47
Małe kopalnie odkrywkowe
5
Szczegółowe listy problemów, uwzględniające obszar działania przedsiębiorstw
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
CZĘŚĆ I: INfORMAC JE OGólNE
PORADNIK POMOŻE CI PRZEPROWADZIĆ OCENĘ RYZ YKA
ZAWODOWEGO ORA Z UDOKUMENTOWAĆ JEGO WYNIKI
C
o to jest zagrożenie?
Co to jest ryzyko zawodowe?
D
laczego należy oceniać
ryzyko zawodowe?
J
ak korzystać
z poradnika?
Zagrożeniem w środowisku pracy jest każdy czynnik i/lub
sytuacja, które mogą spowodować wypadek lub chorobę.
Każde zagrożenie może mieć negatywny wpływ na ludzi,
a także powodować utratę mienia (np. zniszczenie maszyn),
zanieczyszczenie środowiska naturalnego itp.
Poprzez ryzyko zawodowe rozumie się prawdopodobieństwo
wystapienia niepożądanych zdarzeń, związanych
z wykonywaną pracą, powodujących straty, w szczególności
wystapienie u pracowników niekorzystnych skutków
zdrowotnych w wyniku zagrożeń zawodowych, występujących
w środowisku pracy lub sposobu wykonywania pracy.
Ryzyko zawodowe określa więc prawdopodobieństwo, z jakim ktoś
może zostać poszkodowany w związku z zagrożeniem występują-
cym w miejscu pracy, oraz ciężkość doznanego urazu lub choroby.
Podstawowym celem oceny ryzyka zawodowego jest
zapewnienie pracownikom bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
Ocena ryzyka zawodowego pomaga ograniczyć negatywne
skutki oddziaływania zagrożeń na ludzi i środowisko
w związku z wykonywaną pracą. Przyczynia się również
do podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstwa i jego
prawidłowego funkcjonowania.
Zgodnie z przepisami prawa każdy pracodawca jest
zobowiązany przeprowadzać ocenę ryzyka zawodowego
oraz informować o nim pracowników.
KROK 1
J a k i e i n fo r m a c j e s ą
n i e z b ę d n e d o p r ze -
p r owa d z e n i a o c e ny
r y z y k a z awo d owe g o ?
Jak zbierać informacje?
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 1
J a k i d e n t y f i kowa ć
z a g r o że n i a ?
KROK 2
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 2
CZĘŚĆ III
J
ak oceniać ryzyko zawodowe?
Jak ocenić r yz yko
zawodowe z wiązane
ze zidentyfikowanymi
zagrożeniami?
CZĘŚĆ IV
Ocenę ryzyka zawodowego można przeprowadzić w pięciu następujących krokach:
KROK 3
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 3
KROK 1 Z b i e r a n i e i n fo r m a c j i
J a k z a p l a n owa ć
d z i a ł a n i a o g r a n i c z a -
j ą c e l u b e l i m i n u j ą c e
r y z y ko z awo d owe ?
KROK 2 I d e n t y f i k a c j a z a g r o że ń
KROK 4
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 4
KROK 3 O c e n a r y z y k a z awo d owe g o
z w i ą z a n e g o z z a g r o że n i a m i
(oszacowanie prawdopodobieństwa i ciężkości następstw
zagrożeń oraz decydowanie, czy ryzyko jest dopuszczalne)
KROK 5
J a k u d o k u m e n t owa ć
o c e n ę r y z y k a
z awo d owe g o ?
CZĘŚĆ II
KROK 5
ZOBACZ
KROK 4 P l a n owa n i e d z i a ł a ń e l i m i n u -
j ą c yc h l u b o g r a n i c z a j ą c yc h
r y z y ko z awo d owe
4
KROK 5 D o k u m e n t owa n i e o c e ny
r y z y k a z awo d owe g o
5
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
i
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
iNForMac je ogÓLNe / oceNa ryz yk a z awodowego– podstawy
i
N a j wa ż N i e j s z e a s p e k t y o c e N y r y z y k a z aw o d o w e g o
CZĘŚĆ II: OCENA RYZ YKA ZAWODOWEGO – PODSTAWY
K R O K 1
K R O K 2
J
akie informacje są niezbędne do
przeprowadzenia oceny ryzyka zawodowego?
J
ak zbierać
informacje?
J
ak identyikować
zagrożenia?
Do oceny ryzyka zawodowego wykorzystuje się informacje
dotyczące w szczególności:
•
lokalizacji stanowiska pracy i/lub realizowanych na nim
zadań,
•
osób pracujących na stanowisku, ze szczególnym
uwzględnieniem tych, które mogą być szczególnie podatne
na oddziaływanie zagrożeń, np. kobiet w ciąży, młodocianych
lub osób niepełnosprawnych. Należy również pamiętać o pra-
cownikach niepełnoetatowych, podwykonawcach, osobach
odwiedzających przedsiębiorstwo oraz pracownikach
zatrudnionych poza siedzibą przedsiębiorstwa (kierowcy,
przedstawiciele handlowi itp.),
•
stosowanych środków pracy, materiałów i wykonywanych
operacji technologicznych,
•
wykonywanych czynności oraz sposobu i czasu ich wykony-
wania przez pracujące na stanowisku osoby,
•
zagrożeń, które już zostały zidentyikowane, i ich źródeł,
•
możliwych skutków występujących zagrożeń,
•
stosowanych środków ochronnych,
•
wypadków, chorób zawodowych oraz wszystkich innych
niepożądanych zdarzeń związanych z warunkami pracy,
•
wymagań przepisów prawnych i norm, odnoszących się do
analizowanego stanowiska.
Źródłem informacji mogą być przede wszystkim:
•
dane techniczne o stosowanych na stanowisku maszynach
i urządzeniach,
•
dokumentacja techniczno-ruchowa i instrukcje
stanowiskowe,
•
wyniki pomiarów czynników szkodliwych i/lub
niebezpiecznych, a także uciążliwych, występujących
na stanowisku pracy,
•
dokumentacja dotycząca wypadków przy pracy i chorób
zawodowych,
•
karty charakterystyk substancji chemicznych itp.
•
przepisy prawne i normy techniczne,
•
literatura naukowo-techniczna,
Aby zidentyikować zagrożenia na stanowisku pracy, posłuż się
LISTĄ KONTROLNĄ ZAGROŻEŃ z części II i:
•
jeśli jesteś pewien, że dane zagrożenie występuje
na stanowisku pracy, zaznacz „TAK”
•
jeśli jesteś pewien, że dane zagrożenie nie występuje
na stanowisku pracy, zaznacz „NIE”
•
jeśli nie jesteś pewien, czy dane zagrożenie występuje
na stanowisku pracy:
przejdź do LIST KONTROLNYCH DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ
wskazanych w kolumnie 5 LISTY
•
jeżeli w kolumnie 5 LISTY nie odnalazłeś odsyłaczy do LIST
KONTROLNYCH DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ, poszukaj
informacji na temat interesujących Cię zagrożeń na stronach
Europejskiej Agencji (http.//hwi.osha.europa.eu) Bezpieczeń-
stwa i Zdrowia w Pracy oraz na stronach krajowych instytucji
zajmujących się problematyką bhp. Możesz również zwrócić
się o pomoc do konsultanta ds. bezpieczeństwa i higieny
pracy.
W dalszej części poradnika znajdziesz również listy kontrolne
przygotowane dla wybranych sektorów i prac. Są to:
•
praca biurowa
•
budownictwo
•
mechanika pojazdowa
•
przemysł spożywczy
•
obróbka drewna
•
rolnictwo
•
małe kopalnie odkrywkowe
Jeżeli prowadzisz jedną z wymienionych form działalności,
wykorzystaj te listy. Są zamieszczone w CZĘŚCI IV poradnika.
Cennym źródłem informacji mogą być również:
•
obserwacje środowiska pracy,
•
obserwacje zadań wykonywanych na stanowisku pracy,
•
obserwacje zadań wykonywanych poza stanowiskiem pracy,
•
wywiady z pracownikami,
•
obserwacje czynników zewnętrznych, które mogą
wpłynąć na stanowisko pracy (np. prace wykonywane
przez pracowników na innych stanowiskach, czynniki
atmosferyczne).
Dodatkowe informacje na temat zagrożeń znajdziesz między
innymi na stronach:
•
Centralnego Instytutu Ochrony Pracy – Państwowego
•
PAMIĘTA J, ŻE PRACOWNIC Y POWINNI
BYĆ W JAK NA JSZERSZ YM STOPNIU
WłąCZENI W DZIAłANIA ZWIą ZANE
Z OCENą RYZ YKA ZAWODOWEGO.
6
7
[ Pobierz całość w formacie PDF ]