Barowicz T. - Kuchnia wędkarska(1), poradniki,przewodniki,mapy

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->TADEUSZ BAROWICZWOJCIECH TATARCZUCHK u c h n ia w ę d k a rs k aDanucie i S ylw ii — naszym ŻonomW Y D A W N IC T W A „ A L F A “ — W A R S Z A W A 1990Okładka i strona tytułow a MIROSŁAW POKORAIlustracje kolorowe BOŻENA JABŁOŃSKARysunki czarno-białe WŁODZIMIERZ DYBARedaktor BOŻENA MAZURRedaktor techniczny RYSZARD JANKOWSKIJ© C opyright by Wydawnictwa „A lfa “ , Warszawa 1990ISBN 83-7001-212-4W Y D A W N IC T W A „A L F A “ — W A R S Z A W A 1990W yd a n ie p ierw szeS kład: Z akła d P o lig ra fic z n y W y d a w n ic tw „A lfa "D ru k i opraw a: R zeszow skie Z a k ła d y G ra fic z n e w R zeszow ieZam . 2016/89. F-9OD AUTORÓWOd najdawniejszych czasów rybołówstwo nierozerwalnie wiązałosię z historią człowieka. Naczelną bowiem troską ludzi i głównym ichzadaniem było zdobywanie pożywienia. Wprawdzie dziś rola rybo­łówstwa, podobnie jak i myślistwa, znacznie zmalała, niemniej jednakryby, tak morskie jak i słodkowodne, nadal w znacznym stopniu ła­godzą deficyt pełnowartościowego białka zwierzęcego, tłuszczu, solimineralnych i Witamin.W naszym społeczeństwie wiedza o rybach i sposobach ich przy­rządzania nie jest duża. Dominuje kilka tradycyjnych sposobów po­dawania ryb w niewielkim stopniu uwzględniających specyfikę po­szczególnych gatunków mięsa, ich walorów smakowych i przydat­ności kulinarnej. Literatura krajowa — aczkolwiek obfita — prawiekażdą rybę traktuje jednakowo, ograniczając się głównie do potrawsporządzanych z filetów ryb morskich i z rzadka do 4—5 gatunkówryb słodkowodnych (karp, lin, szczupak, pstrąg, węgorz).Autorzy niniejszego opracowania zadali sobie trud zebrania przepi­sów na wykonanie potraw ze wszystkich ryb słodkowodnych, pow­szechnie poławianych przez wędkarzy. Przepisy nasze urozmaicąz pewnością rodzinne jadłospisy. Większość potraw nadaje się nakażdą okazję, a niektóre z nich mogą uświetnić nawet wykwintneprzyjęcie.OddającKuchnię wędkarskądo druku autorzy mają nadzieję, żezaciekawi ona zarówno doświadczonych wędkarzy, jak i stawiającychpierwsze kroki. Do tych drugich adresowany jest między innymi roz­dział poświęcony rozpoznawaniu, biologii i zwyczajom ryb. Ze wzglę­du na chroniczny niedobór podstawowej literatury wędkarskiej auto­rzy starali się tę lukę wypełnić między innymi informacjami na tematmetod połowu i sprzętu, okresów ochronnych oraz ograniczeń w yni­kających z postanowień Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb(wymiary ochronne, lim ity połowu).Niniejsza książka jest również przeznaczona dla szerokiego kręguosób prowadzących gospodarstwa domowe. Zawiera bowiem wieleprzepisów kuchni rybnych: polskiej, niemieckiej, włoskiej, francu­skiej, węgierskiej, rosyjskiej, hiszpańskiej i innych. Zachęci to nie­wątpliwie Czytelnika do częstszego przyrządzania zbyt rzadko do­tychczas spożywanych potraw z ryb.3Większość gospodyń przyrządza ryby raz w miesiącu albo jeszczerzadziej. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest często brak rozeznaniaco do właściwości smakowych i walorów odżywczych dostępnychw sklepach ryb. Miejmy nadzieję, że niniejsza książka udzieli Czytel­nikom niezbędnych informacji. Autorzy proszą Czytelników, abyuwagi nasuwające się po lekturze i propozycje zmian przesyłali naadres Wydawcy, pozwolą one na lepszą redakcję następnych wydań„Kuchni wędkarskiej“ .A zatem: połamania kija i... smacznego!AUTORZY [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • milosnikstop.keep.pl
  •