Barowicz T. - Kuchnia wędkarska(1), poradniki,przewodniki,mapy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->TADEUSZ BAROWICZWOJCIECH TATARCZUCHK u c h n ia w ę d k a rs k aDanucie i S ylw ii — naszym ŻonomW Y D A W N IC T W A „ A L F A “ — W A R S Z A W A 1990Okładka i strona tytułow a MIROSŁAW POKORAIlustracje kolorowe BOŻENA JABŁOŃSKARysunki czarno-białe WŁODZIMIERZ DYBARedaktor BOŻENA MAZURRedaktor techniczny RYSZARD JANKOWSKIJ© C opyright by Wydawnictwa „A lfa “ , Warszawa 1990ISBN 83-7001-212-4W Y D A W N IC T W A „A L F A “ — W A R S Z A W A 1990W yd a n ie p ierw szeS kład: Z akła d P o lig ra fic z n y W y d a w n ic tw „A lfa "D ru k i opraw a: R zeszow skie Z a k ła d y G ra fic z n e w R zeszow ieZam . 2016/89. F-9OD AUTORÓWOd najdawniejszych czasów rybołówstwo nierozerwalnie wiązałosię z historią człowieka. Naczelną bowiem troską ludzi i głównym ichzadaniem było zdobywanie pożywienia. Wprawdzie dziś rola rybołówstwa, podobnie jak i myślistwa, znacznie zmalała, niemniej jednakryby, tak morskie jak i słodkowodne, nadal w znacznym stopniu łagodzą deficyt pełnowartościowego białka zwierzęcego, tłuszczu, solimineralnych i Witamin.W naszym społeczeństwie wiedza o rybach i sposobach ich przyrządzania nie jest duża. Dominuje kilka tradycyjnych sposobów podawania ryb w niewielkim stopniu uwzględniających specyfikę poszczególnych gatunków mięsa, ich walorów smakowych i przydatności kulinarnej. Literatura krajowa — aczkolwiek obfita — prawiekażdą rybę traktuje jednakowo, ograniczając się głównie do potrawsporządzanych z filetów ryb morskich i z rzadka do 4—5 gatunkówryb słodkowodnych (karp, lin, szczupak, pstrąg, węgorz).Autorzy niniejszego opracowania zadali sobie trud zebrania przepisów na wykonanie potraw ze wszystkich ryb słodkowodnych, powszechnie poławianych przez wędkarzy. Przepisy nasze urozmaicąz pewnością rodzinne jadłospisy. Większość potraw nadaje się nakażdą okazję, a niektóre z nich mogą uświetnić nawet wykwintneprzyjęcie.OddającKuchnię wędkarskądo druku autorzy mają nadzieję, żezaciekawi ona zarówno doświadczonych wędkarzy, jak i stawiającychpierwsze kroki. Do tych drugich adresowany jest między innymi rozdział poświęcony rozpoznawaniu, biologii i zwyczajom ryb. Ze względu na chroniczny niedobór podstawowej literatury wędkarskiej autorzy starali się tę lukę wypełnić między innymi informacjami na tematmetod połowu i sprzętu, okresów ochronnych oraz ograniczeń w ynikających z postanowień Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb(wymiary ochronne, lim ity połowu).Niniejsza książka jest również przeznaczona dla szerokiego kręguosób prowadzących gospodarstwa domowe. Zawiera bowiem wieleprzepisów kuchni rybnych: polskiej, niemieckiej, włoskiej, francuskiej, węgierskiej, rosyjskiej, hiszpańskiej i innych. Zachęci to niewątpliwie Czytelnika do częstszego przyrządzania zbyt rzadko dotychczas spożywanych potraw z ryb.3Większość gospodyń przyrządza ryby raz w miesiącu albo jeszczerzadziej. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest często brak rozeznaniaco do właściwości smakowych i walorów odżywczych dostępnychw sklepach ryb. Miejmy nadzieję, że niniejsza książka udzieli Czytelnikom niezbędnych informacji. Autorzy proszą Czytelników, abyuwagi nasuwające się po lekturze i propozycje zmian przesyłali naadres Wydawcy, pozwolą one na lepszą redakcję następnych wydań„Kuchni wędkarskiej“ .A zatem: połamania kija i... smacznego!AUTORZY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]